Suroviny:

250g mouky Labumix Sweet

70 g cukru krupice

cca 100 ml mléka

2 žloutky

60 g rozpuštěného másla

30 g droždí

špetka soli

citrónová kůra

muškátový ořech

mandle

namočené rozinky v rumu + rum z rozinek


Postup:

Do nádoby dáme mouku, cukr, droždí a část teplého mléka, 
zaděláme kvásek. Sůl zamícháme do mouky, pozor, dbáme na to, aby se 
nedostala sůl do kontaktu s droždím, jinak by přestal kvasit.
Dáme zbytek ingrediencí a mícháme hákem cca 5 min, až nám vznikne 
homogenní (řidší) těsto, které se bude lepit.
Těsto dáme do formy kterou si vymažeme máslem a vysypeme mandlovými lupínky.
Necháme kynout cca 1 hod.
Poté pečeme při 140 °C cca 30-40 min.
Vyklopíme na mřížku.
POZNÁMKA - mléko se může lišit od 100-150 ml
Do vánočky si můžeme přidat vše co máme rádi - kandované ovoce, ořechy 
atd...

 

Suroviny:

4 vejce ( sníh + žloutky)

120 g  cukru

150  ml oleje

100 ml horké vody

100 g Samokypřící směsi Doves Farm

100 g kukuřičné mouky hladké

1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů

kokos, kakao

 

Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme kokosem.  Mouky smícháme s kypřícím práškem. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, postupně přidáváme mouku, olej a horkou vodu. 2/3 těsta přelijeme do formy, do zbytku přidáme lžící kakaa, zamícháme a přidáme do formy. Pečeme cca 35 minut v troubě vyhřáté na 170 stupňů.

 

Suroviny:

250 g uvařených brambor

  70 g mouka směs Smutný

  90 g kukuřičná krupice

  1 vejce

250 g tvarohu

špetka soli,

kukuřičný škrob

jahody

Uvařené brambory nastrouháme a smícháme s ostatními surovinami. S těstem pracujeme rychle. Na vále vytvoříme váleček, který rozkrájíme a plníme jahodami. Každý knedlík obalíme v kukuřičném škrobu, aby lépe držel. Vaříme ve vroucí vodě cca 7 min ( po vyplavení 2 minuty).

 

Suroviny:

225 g BLP mouky ( samokypřící  směs White self-raising firmy Doves Farm)

 75 g ml. cukr

 75 g mletých arašídů

 1 vanilkový cukr

175 g másla


Postup:
Do mouky rozdrobíme máslo a ostatní přísady, vypracujeme těsto, které necháme chvíli odležet v chladu.

Dobře se zpracovává přes mlýnek. Tvoříme různé tvary, kolečka, rohlíčky a pečeme 7-10 min.
při 170 st.

(při alergii na arašídy možno nahradit mandlemi).

 

        

 

Potřebujeme: 250 ml mléka, 2 vejce, bezlepkovou směs Smutný cca 100 g

Suroviny smícháme a vymixujeme tyčovým mixérem. Do těsta nepřidáváme cukr, aby se palačinky nepřipalovaly. Pánev lehce vytřeme olejem, použijeme mašlovačku. Krátce smažíme tenké palačinky, při smažení druhé strany již pánev olejem nepotíráme. Můžeme plnit tvarohem, džemem, popř.  špenátem. Získáme cca 4 ks.