Těsto:

300 g mouky ( 100 g  mouky Jizerka, 100 g hladké rýžové, 100 g hladké pohankové mouky),  1 lžička cukru, 1 lžička soli, 1 lžička sušeného droždí, 1 lžíce oleje, 250 ml vody

Všechny suroviny smícháme, rozválíme, popř. rukama rozprostřeme na  vymaštěný plech.

 

Náplň:

5 velkých cibulí, ½ pórku, olej, 3 vejce, 1 zakysaná smetana, 10 dkg anglické slaniny

 

Na oleji lehce osmažíme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, přidáme jemně  nakrájenou cibuli a pórek, sůl, kari, špetku muškátového květu. Po vychladnutí rozložíme na těsto.

3 vejce se zakysanou smetanou rozšleháme, osolíme a potřeme na cibulovou náplň. Pečeme  při 180 st. cca 30 minut.

 

700 g jemně nastrouhaných brambor

1 lžička soli

1 vejce

250 g mouky (100 g směs Jizerka + 150 g hladká pohanková mouka)

Ze surovin vytvoříme těsto, se kterým pracujeme rychle, jinak začne řídnout. Těsto rozdělíme na 4 části,  postupně přendáme na kuchyňské prkénko a příborovým nožem odkrajujeme malé kousky do vařící osolené vody. Vaříme cca 1 minutu, halušky vytáhneme a necháme okapat. Promícháme s brynzou, přidáme osmaženou slaninu a kysané zelí.

 

 

Těsto na palačinky (cca 12 ks)

250 g hladké pohankové mouky, 50 g hladké kukuřičné mouky

800 ml mléka (možno nahradit sušeným mlékem rýžovým, pohankovým, nebo syrovátkou)

2 vejce

sůl

1 lžíce olivového oleje do těsta

1 lžíce cukru v případě sladké obměny

Vše pořádně promícháme, těsto necháme dlouho odležet.  Smažíme tenké palačinky, můžeme plnit špenátem, hotové posypeme strouhaným sýrem.

 

 

Více receptů najdete v členské sekci.